Mladý vědec 2020 – Experimenty s melounem 4 – určování pH melounu

Již jsme zde měli fyzikální experimenty a měření s melounem, procvičovali jsme matematiku a nyní se zaměříme na určení pH melounu.

Začneme několika fakty, která se následně pokusíme ověřit.

  • Řada lidí se mylně domnívá, že meloun jako ovoce je dostatečně kyselé, což brání množení bakterií. Faktem však je, že pH většiny melounů je zásadité.
  • Vodní meloun je označován jako jedna z vhodných potravin podávaných v malém množství  při překyselení organismu.

Určení pH melounu pomocí acidobazického indikátoru z červeného zelí, pomocí indikátorového papírku a pomocí pH metru

Pomůcky:

  • dužina melounu
  • červené zelí
  • tyčový mixér, nůž, hrnec
  • pH papírky
  • průhledná nádoba
  • filtrační papír nebo jemné sítko nebo gáza
  • pH metr

Úkoly:

  1. vytvořte výluh z červeného zelí
  2. rozmixujte dužinu melounu a přelijte roztok přes filtrační papír, husté sítko nebo gázu
  3. určete třemi metodami pH melounu a ověřte informace o melounu

Aktivita byla realizována v rámci dotačního programu MŠMT Podpora nadaných žáků základních a středních škol v roce 2020.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vytvořil TomyS - http://tomys.4fan.cz/