Medvídkový nanuk
Ananas, malina, jahoda, jablko, pomeranč a citron… to jsou příchutě legendárních gumových medvídků HARIBO, na kterých si 15. července 2020 budeme pochutnávat již 98 let.
Pomůcky: formičky na nanuky nebo menší plastové kelímky a dřevěné špachtle, sáček gumových medvídků, suroviny podle výběru receptu, mrazák
Možné recepty:
- Medvídci v limonádě – sáček gumových medvídků a 500 ml Sprite nebo 7 Up
- Medvídci v různě barevných džusech různých příchutí – sáček gumových medvídků a 500 ml kokosového, pomerančového, jablečného či jiného džusu dle vlastní chuti
- Medvídci v jogurtu – sáček gumových medvídků, 500 g řeckého (nebo jiného neochuceného hustšího) jogurtu, 1 polévková lžíce medu, 2 lžičky citronové nebo pomerančové šťávy – z jogurtu, medu a šťávy vymícháme hladkou směs
- Medvídci v tvarohu – áček gumových medvídků, 300 g měkkého tvarohu, 150 g neslazeného kondenzovaného mléka, 2 lžičky práškového cukru, 2 lžičky citronové nebo pomerančové šťávy – z tvarohu, kondenzovaného mléka, cukru a šťávy vymícháme hladkou směs
Postup: do formiček na nanuky nebo menších plastových kelímků nasypeme 6 – 10 želatinových medvídků s ohledem na velikost tvořítka a zalijte do ¾ tvořítka nebo kelímku zvolenou tekutinou podle vybraného receptu. V případě kelímků vložte do středu dřevěnou špachtličku a uložte do mrazáku minimálně na 6 hodin.
Co pozorujeme: V mrazáku dochází ke změně skupenství připraveného nanuku z kapalného na pevné. Proces, kdy se kapalná látka mění na pevnou, nazýváme tuhnutí.
Vody, džusy a limonády tuhnou při 0 až -2 stupních Celsia, jogurt a tvaroh při – 2 až – 6 stupních Celsia.
Domácí chladnička a mrazák je stroj určený k přenosu tepla z vnitřního prostoru chladničky (mrazáku) do okolí. Teplo se přenáší chladicí kapalinou s nízkým bodem varu (zhruba 20 stupňů Celsia při atmosférickém tlaku). Donedávna se používaly jako chladicí kapaliny chlorované a fluorované uhlovodíky (CFC). Tyto sloučeniny ale katalyzují kromě jiného i odbourávání ozonu v horních vrstvách atmosféry. Proto se začaly nahrazovat méně škodlivými hydrogenovanými CFC, které se rozkládají dříve, než dosáhnou výšky, kde je ozonová vrstva.
Aktivita byla podpořena v rámci dotačního programu MŠMT Podpora nadaných žáků základních a středních škol v roce 2020.