Dnes 8. 2. 2019 si připomínáme 225. výročí narození německého analytika, objevitele kofeinu, Friedlieba Ferdinanda Rungeho.
![](https://www.debrujar.cz/wp-content/uploads/2019/02/friedlieb-ferdinand-runges-225th-birthday-4887536710189056-law.gif)
Friedlieb Ferdinand Runge se narodil 8. února 1794 poblíž Hamburku. Od mladého věku Runge prováděl chemické experimenty.
Kofein je alkaloid, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Kofein je hořká, bílá krystalická látka – xanthinový alkaloid, který je zároveň psychoaktivní stimulační drogou. Jak už jsme uvedli, kofein byl objeven německým chemikem Ferdinandem Rungem v roce 1819. Vymyslel pro novou látku jméno kofein, chemicky aktivní složka kávy (v angličtině caffeine).
A my máme pro vás na počest dnešního dne připravený experiment s kávou.
Ochlazování kávy mlékem nebo smetanou
Pomůcky: konvice uvařené kávy, 5 stejných kelímků, hrnečky nebo kádinky na kávu, smetana, plnotučné mléko a nízkotučné mléko o stejných teplotách, teploměr, stopky
Postup: Do 5 nádob nalijte stejné množství kávy. Ve dvou hrncích ponechte kávu pouze černou, do třetího přidejte polévkovou lžíci smetany, do čtvrtého polévkovou lžíci plnotučného mléka a do pátého polévkovou lžíci nízkotučného mléka. Po dvou minutách měřte teplotu kapaliny v jednotlivých šálcích po dobu 10 minut. Po deseti minutách přidejte lžíci nízkotučného mléka do jednoho z prvních dvou hrnečků, kde byla pouze černá káva. A změřte ještě jednou teploty ve všech nádobách.
Co jste zjistili? Kdy si nejméně a kdy nejvíce ochladíte kávu? Překvapil vás výsledek? Zamyslete se nad důvody, proč tomu tak je.
Protože se jedná o badatelskou aktivitu, odhalíme vám řešení až na konci měsíce dubna 🙂
Možný vzor tabulky pro zpracování vašich pozorování a měření zde:
![](https://www.debrujar.cz/wp-content/uploads/2019/02/káva-tabulka.jpg)
Mnoho úspěchů při vašem kávovém experimentu!