Přeskočit »
Hledáš debrujárský klub?
Vyhledávání
English
Français
Deutsch
Česky

Mladý vědec 2017 - Jak chutná fyzika - Kolumbovo vejce - experiment

Autor: PhDr. Jitka Soukupová (jitule.sk@seznam.cz) Datum vydání: 23. 7. 2017 Přečtení: 250
Napsat komentář: Napsat komentář

Anotace

Jak chutná fyzika? Fyzika má mnoho chutí i mnoho vůní. V rámci letošních aktivit projektu „Mladý vědec“ jsme pro vás připravili sérii odhalení, jak může chutnat fyzika. Tentokrát chutná trochu záhadně a magicky.

Téma

krystaly, stabilita tělesa

Trocha teorie

Zavěšené (podepřené) těleso je v rovnovážné poloze, jestliže svislá těžnice prochází bodem závěsu (podpěrným bodem) a těleso je v klidu. 

Podle vzájemné polohy těžiště a bodu upevnění se rozlišují tři druhy rovnovážné polohy:

1. poloha stálá (stabilní) - bod upevnění je nad těžištěm. Po vychýlení tělesa se těleso vrací zpět do rovnovážné polohy. Při vychýlení tělesa se zvětšuje výška těžiště nad povrchem Země a zvětšuje se tedy jeho potenciální energie. Příkladem je kulička v jamce nebo provazochodec s tyčí jdoucí po laně.

2. poloha vratká (labilní) - bod upevnění je pod těžištěm. Po vychýlení tělesa vzniká výchylka, která se zvětšuje a těleso se samo do rovnovážné polohy nevrátí. Zvětšování výchylky způsobuje tíhová síla. Při vychýlení se zmenšuje potenciální energie těžiště. Jedná se například o vajíčko postavené na špičku, artistu při stoji na hlavě.

3. poloha volná (indiferentní) - těleso je upevněno v těžišti. Po vychýlení tělesa zůstává těleso v nové poloze - výchylka se nezvětšuje ani nezmenšuje. Potenciální energie těžiště je stálá. Je to například tužka položená na stole, auto stojící na vodorovné silnici.

Trocha historie (nepodložené, ale zajímavé)

Kolumbovo vejce je ustálené slovní spojení, jež označuje geniální nápad, který později může zopakovat prakticky každý. Odkazuje na historku o Kryštofu Kolumbovi, která říká, že zpětně a s více informacemi viděno se zdá něco složitého, zejména obtížné rozhodování, jednoduché.

Mořeplavec Kryštof Kolumbus byl po svém objevení Ameriky doma ve Španělsku oslavován a zván k významným lidem té doby. Na jedné oslavě se našel závistivec, zlehčující význam cesty. Není prý těžké doplout lodí do Ameriky. Kolumbus přitakal, že to nic není, ale že to byl on, kdo na to přišel.

Poté s úsměvem vzal vejce a vyzval „chytráka“, aby je postavil na špičku. Po jeho marném snažení i pokusech několika jiných hostů, když se vejce vždy vrátilo do ležící polohy, vzal objevitel nového světadílu vejce, zlehka naťukl špičku a vejce postavil na stůl. Opět se ozvaly hlasy, že to přece nic není.

Kolumbus se nebránil – opravdu je to prý hračka, ale jen na to přijít. Ozvaly se hlasy, že je to podvodník, ale Kolumbus řekl, že tak jako vejce naťukl on, mohl ho naťuknout i kdokoli jiný před ním.

Trocha historie

První výprava Kryštofa Kolumba započala 3. srpna 1492, kdy Kryštof Kolumbus vyplul na svou první plavbu do domnělé Indie ze španělského přístavu Palos de la Frontera se třemi loděmi - Niña, Pinta a Santa Maria (nikdy nebyly oficiálně pojmenovány). Patřily muži jménem Juan de la Cosa (španělský kartograf, dobyvatel a objevitel) a bratrům Pintónům (mořeplavcům a objevitelům). První Kolumbovou zastávkou byly Kanárské ostrovy. Tam doplnil zásoby a provedl drobné opravy. 6. září, měsíc po vyplutí ze Španělska, se pak vydal na pětitýdenní cestu napříč Atlantickým oceánem.

Zemi poprvé spatřil z lodě Pinta ve dvě hodiny odpoledne 12. října námořník jménem Rodrigo Triana, známý také jako Rodríguez Bermejo. Kolumbus pojmenoval ostrov San Salvador (domorodci ho nazývali Guanahani, jedná se o dnešní Bahamy). Který z bahamských ostrovů to byl, dnes přesně nevíme.

Na zpáteční cestě mířil Kolumbus do Španělska, špatné počasí ho navedlo do portugalského Lisabonu. Zde 4. března 1493 zakotvil vedle královské hlídkovací lodě. Po více než týdnu stráveném v Portugalsku vyplul do Španělska. Zprávy o objevení nové země se rychle rozšířily celou Evropou. Do Španělska se dostal 15. března.

Trocha biologie

Vejce má v kuchyni nepostradatelný význam. Vejce obsahuje uvnitř žloutek a bílek, a na povrchu se nachází skořápka. Hlavní složku slepičího vejce tvoří (především ve formě bílku) z téměř 75 % voda, 12 % tvoří bílkoviny, 11,5 % tuk a zbylou část tvoří minerální látky. Bílkoviny jsou obsaženy v bílku a žloutku, tuky se nachází pouze ve žloutku. Minerální látky jsou obsaženy hlavně ve skořápce – ve vaječné hmotě je jich velmi málo.

Pomůcky

rovná deska (například povrch stolu), vajíčko (může být syrové i vařené), sůl

Provedení a vysvětlení

Vezměte syrové nebo vařené vajíčko a pokuste se ho postavit na špičku. Pozor, na rozdíl od Kryštofa Kolumba bez naťuknutí!

Sůl posypte trochou soli. Drobné krystalky soli mají tvar krychliček. Pokud vajíčko položíte do rozsypané soli, krychličky soli vajíčko podepřou, a to se díky podepření krystalky soli nachází ve stabilní poloze.

Pro větší efekt můžete přebytečnou sůl ze stolu sfouknout. Pak už je na špičce stojící vajíčko trošku záhadné a magické, jak jsme již zmínili na úvod experimentu.

Čas

Čas na přípravu                                               2 minuty

Realizace a diskuze experimentu                 5 minut

Úklid                                                                  2 minuty

Celkem                                                              9 minut

 

Soubory ke stažení

Soubor ve formátu docx (500 kB) zde: Kolumbovo vejce.docx

Soubor ve formátu pdf (730 kB) zde: Kolumbovo vejce.pdf

 

 

Aktivita projektu „Mladý vědec“ byla podpořena v rámci dotačního programu MŠMT Podpora nadaných žáků základních a středních škol v roce 2017.


KV

Rubrika: SekceFyzikaPokusy
Stáhnout v PDF
Vyhledávání
Vyhledat článek

Kontakt

AMD ČR, z.s.
P.O. BOX 71
688 01 Uherský Brod
IČO: 46271066
Č.účtu: 154 526 144/0300
Tel.: +420 605 287 556
e-mail: nad@debrujar.cz

Více
Kalendář
<< Říjen 2017 
>>
PoÚtStČtSoNe
       1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Banner

Statistika akcí

Pozdrav debrujárům

Videospoty

Pohár vědy 2017

ARBOJ 2017

Mutanti a kuriozity 2016

Science box

Burza

Počítadlo návštěv

© 2017 - Mgr. Petr Zapletal
založeno na phpRS